Message to visitors

close

 


M Ludvig Edvard Eriksen

(LudvigEriksen)


 • Born 6 November 1881 (Sunday) - Kildin, Kolahalvøya, Russland
 • Deceased between 1941 and 1945 - Arkhangelsk fylke, Russland

 Parents

 
 

 Spouses and children

 Notes

Individual Note

Russland via Vardø. Nordmenn på Murmankysten, 1991, av Laila og Thor Thorsen, s 53-54:
Nordmennene på den delen av Fiskerhalvøya som ble under USSR likte å reise på besøk til hverandre. Det ble ofte arrangert dorselskapeligheter - noe ungdommen visste å sette pris på. Da dro de mer enn gjerne fra %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok til Kildin hvor musikk-og sangleden var stor.
     Under disse festlighetene var det flere av ungdommene som fant hverandre. I 1917 giftet Iver Berger fra %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok seg for annen gang. Hans nye kone var Anastasia (Anna) Ivanovna Mikujeva. Hun stammet fra Eriksenfamilien på Kildin. Likeså ble Rosalie Aronsen fra %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok gift med Annas bror, Nikolai. Og Ludvig Eriksen, sønn av Johan Peter Eriksen, Kildin, inngikk ekteskap med Dora Thorsen fra %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok.
     Dora og Ludvig bodde på Kildin og fikk fire barn, to sønner og to døtre. Etter flere års ekteskap forelsket Dora seg i en russisk matros (marinegast?), og Ludvig skilte seg og reiste til Murmansk hvor han fikk arbeid på et båtbyggeri. Ludvig var en svær kar, og flink til å arbeide. Men han hadde et handikap, han kunne ikke lese og skrive. Når han skulle kvittere for penger eller lignende, satte han bare et kryss. I Murmansk traff han ei russerinne som han giftet seg med, og etter totre år bestemte han seg for å ta henne med til %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok. Der fikk han hjelp til å sette opp et pent hus, og etterhvert skaffet de seg husdyr, sauer og ei ku, og levde godt. Helt til i august 1940.
Side 59:
Magnus Svendsen, gift med Ingrid Thorsen, hadde ord på seg for å kunne finne vann. Da Ludvig Eriksen, hans tidligere svoger, bygde i %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok, sa Magnus: Jeg skal finne vann til deg. Så gikk han over jordstykket med bjørkekvisten og fant vann. Med denne kvisten hadde han også funnet vann til andre som hadde brønner.
Side 80-81:
Ludvig Eriksen fra Kildin som ved krigsutbruddet bodde på %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok, ble sammen med de andre norske evakuert til Karelen i 1941, da Sovjetunionen ble angrepet av Hitler-Tyskland. Alt under vinterkrigen med Finland ble mange forvist til østkysten på Kolahalvøya. Men da den var over, vendte de tilbake til hjemplassene, de som kunne eller fikk tillatelse av myndighetene. I 1941 ble så alle sivile ved kysten av Vest-Murman igjen evakuert. Ludvig Eriksen og hans russiske kone ble satt til å arbeide på jernbanelinja i Arkhangelsk fylke. De bodde altså ikke sammen med de andre norske familiene fra %vhref/Tsipnavolok.gif">Tsipnavolok. Både Ludvig og hans kone døde under krigen. Mest sannsynlig av sult, som så mange andre. En sønn og to døtre skal bo i Arkhangelsk eller i dette området. Sønnen heter Hans og er pensjonist. Professor Kiselev har i arkivene kommet over et dokument som stammer fra 1937. Her går det frem at en Eriksen (ikke navngitt hvem) kritiserte Kildin-landsbysovjetet for "rot og sommel". Han måtte være meget modig og dristig for å våge å si slike ting under Stalin-kulten år, i perioden hvor NKVD herjet vilkårlig, skriver Kiselev.

Family Note

Marriage with Anna Thorsen:
2 sønner og 2 døtre

 Sources

 • Individual: Russland via Vardø. Nordmenn på Murmankysten, 1991, av Laila og Thor Thorsen, s 54, 59, 80-81 & 87 + De som dro østover, Kola-nordmennenes historie, 2001, av Morten Jentoft, s 258
 • Birth: Russland via Vardø. Nordmenn på Murmankysten, 1991, av Laila og Thor Thorsen, s 87 + De som dro østover, Kola-nordmennenes historie, 2001, av Morten Jentoft, s 258
 • Spouse 1: Russland via Vardø. Nordmenn på Murmankysten, 1991, av Laila og Thor Thorsen, s 54
 • Family 1, death: Russland via Vardø. Nordmenn på Murmankysten, 1991, av Laila og Thor Thorsen, s 81

  Photos and archival records

{{ media.title }}

{{ media.short_title }}
{{ media.date_translated }}

 Family Tree Preview

   
Johan Peder Eriksen, emigrant fra Norge til Russland 1842- Caroline Marthea ., emigrant fra Norge til Russland 1846-
|||
Ludvig Edvard Eriksen 1881-1941..1945 1. gw_v5_tour_1_title

  gw_v5_tour_1_content

 2. gw_v5_tour_2_title (1/7)

  gw_v5_tour_2_content

 3. gw_v5_tour_3_title (2/7)

  gw_v5_tour_3_content

 4. gw_v5_tour_3bis_title (2/7)

  gw_v5_tour_3bis_content

 5. gw_v5_tour_4_title (3/7)

  gw_v5_tour_4_content

 6. gw_v5_tour_5_title (4/7)

  gw_v5_tour_5_content

 7. gw_v5_tour_6_title (5/7)

  gw_v5_tour_6_content

 8. gw_v5_tour_8_title (6/7)

  gw_v5_tour_8_content

 9. gw_v5_tour_7_title (7/7)

  gw_v5_tour_7_content

 10. gw_v5_tour_9_title

  gw_v5_tour_9_content