- Born in 1596 - Kaplansgården Hökebacken Rättvik
- Deceased in 1675 - Stockholm,aged 79 years old
- Buried - Storkyrkan Stockholm
- Jurist Professor
Spouses and children
- Married in 1631 to Katarina Appelbom 1609-1668 (see note)with
- Margareta Stiernhöök 1632-1683
- Andreas Stiernhöök 1634-1686
- Johan Stiernhöök 1636-1730
- Olof Stiernhöök 1639-1675
- Christina Stiernhöök 1644-1696
(displayhide) |
Events
1596 : | 1596 :Birth - Kaplansgården Hökebacken Rättvik |
1631 : | 1631 :Marriage (with Katarina Appelbom) |
--- : | --- :Change of Name Adlad Stiernhöök |
--- : | --- :Education Skolgång i Västerås .Jena och senare till Wittenberg samt Rostock .Filosofie magister i Uppsala .Studerade i Leiden, Oxford och Cambridge. |
--- : | --- :Occupation Assessor i Åbo hovrätt .Underlagman i Norr-Finne lagsaga .Jur. professor vid Åbo universitet .Ledamot av lagkommissionen .Häradshövding i Örbyhus län .Revisionssekreterare eller föredragande i justitiemål inför regeringen .Hovråd . |
1675 : | 1675 :Death - Stockholm |
--- : | --- :Burial - Storkyrkan Stockholm |
Family Note
En svensk jurist som har kallats "den svenska juridikens fader".Sedan Johan mist sina föräldrar, kunde han endast genom en släktings bistånd i Arboga få fortsätta sina i Västerås började studier.Genom ovanlig flit och stora kunskaper blev han, fastän han inte var student, anställd som collega scholæ i Arboga, och då han ådragit sig den nyutnämnde biskopen Johannes Rudbeckius' uppmärksamhet, erhöll han genom dennes försorg medel att studera vid Uppsala universitet. På biskopens förord fick han dessutom samma år ett stipendium och fri resa med Axel Oxenstierna till Tyskland, där han studerade vid universiteten i Leipzig, Jena, Wittenberg och Rostock.
Återkommen till Stockholm kallades han att för kungen redogöra för de politiska förhållandena i Tyskland och Danmark och tyckes ha gjort detta till Gustav II Adolfs belåtenhet, då han samma år utnämndes till "politices et juris lector" vid det nya gymnasiet i Västerås.Han promoverades i Uppsala till filosofie magister.Sin befattning lämnade han snart för att troligen med kungligt understöd, företaga en andra utrikes resa.Han hade två stora säckar med pengar som han sålde.Sedan han någon tid vistats i Rostock, sökte han med ett holländskt fartyg komma över till England, men blev jämte sina reskamrater tillfångatagen av fientliga spanska kryssare.
Johan lyckades dock vinna beskydd av en lärd jesuit och fick med dennes bistånd pass till Frankrike. Därifrån begav han sig till universiteten i Leiden och Franeker samt anlände senare till England, där han besökte Oxford och Cambridge.
Efter sin återkomst till Sverige utnämndes han till "professor" i statsvetenskap och svensk lagfarenhet i Västerås, en befattning som endast tyckes ha varit tillfälligt inrättad för honom, samt blev kallad till referendarie i kungens kansli, eller föredragande av utrikes ärenden.Då han av motvilja mot hovlivet och kärlek till sitt vetenskapliga arbete avböjde sistnämnda utmärkelse, fick han uttrycklig befallning att i stället tillträda ett assessorsämbete i Åbo hovrätt. I tio år arbetade han där i den praktiska lagfarenhetens tjänst, samtidigt bestridande lagmanssysslan i norra Finland.Vid Åbo universitets instiftelse utnämndes han emellertid till professor i lagfarenhet och förflyttades som ledamot av lagkommissionen till Stockholm.
Hovråd sedan 1666, fortfor han att, fastän blind, med sin sons biträde, sköta sina åligganden.
Ett monument, ett nära fyra meter högt granitblock med Stiernhööks medaljongporträtt i brons, restes på 300-årsdagen av hans födelse 1896 på den så kallade Stiernhöökskullen (Hökberget) i Rättvik.
Photos and archival records
{{ mediasCtrl.getTitle(media, true) }}
{{ media.date_translated }}