Message to visitors

close

Beste verwanten!

Na in 1978 te zijn begonnen met het uitpluizen van de stamboom staat het (voorlopige) resultaat dan op het internet. Fouten (tikfouten etc.) zijn bijna niet te voorkomen. Namen kloppen ook niet altijd, temeer daar in de verschillende akten de namen vaak fonetisch, d.w.z. op het gehoor werden opgeschreven. Zo komt de naam VAN DEE ook voor als VAN DÉ, VAN DEIJ en zelfs VAN THEIJ en VAN DHEIJ.

Ook namen zoals Van Zoelen wordt geschreven als Van Soelen, let u daar dus op als u naar een naam zoekt. Tussen de haakjes bij de namen staan de namen zoals ze voorkomen in de diverse akten, maar kan ook de roepnaam zijn: Huibert Nikolaus van Dee (Roepnaam Huib), voor Hendrik wordt vaak de roepnaam Hein gebruikt.

Waar de naam VAN DEE vandaan komt is niet te achterhalen. Zo rond 1715 begonnen de kinderen van twee broers GEURTSEN zich VAN DEE te noemen. Een suggestie van het Meertens Instituut is, dat het afgeleid is van het plaatsje Drumpt. Dus van Drumpt wordt: van D, is van Dee. Of dit klopt? In mijn tak dacht men uit Schotland te stammen vanwege het feit dat er diverse Schotten waren met de naam DEE in Dordrecht etc. Een andere tak dacht weer Engeland, vanwege een Van Dee die uit London kwam, en weer een ander dacht aan Frankrijk, daar er een persoon uit Parijs kwam en er namen waren als Napoleon etc.

Niets van dit alles! Het is een echte ´Betuwse´ familie. De oudst bekende voorouders Geurt Jansen x Fenne Claes, stamt uit Holten. Welk Holten is niet bekend.

Verder is er nog een familie VAN DEE uit de provincie Zeeland. Deze zijn (nog) niet in deze database opgenomen, omdat er geen link is. De oudst bekende voorvader is hier een Foort Foortzen.

Verder is er een grote VAN DEE familie in de Verenigde Staten van Amerika. Men zegt dat zij afstammen van een voorouder uit Holland. Een bewijs daarvoor is (nog) niet gevonden, vandaar dat ik ook deze familie niet in deze databank heb opgenomen.

De familie DEE, dus zonder het voorvoegsel VAN, is een Leidse familie die uit Frankrijk stamt en waarvan de naam is verbasterd. Dus geen familie.

Uw opmerkingen, aanvullingen, correcties zie ik graag tegemoet!

 

Mail aan hnvandee@aol.com


  • Born in 1792 - Geldermalsen
  • Deceased 13 November 1848 - Geldermalsen,aged 56 years old
  • Werkman

 Parents

 Spouses and children

 Sources

  • Spouse: 1 TEXTAktenummer: 10
  • Death: 1 TEXTAktenummer: 37

  Photos and archival records

{{ media.title }}

{{ mediasCtrl.getTitle(media, true) }}
{{ media.date_translated }}

 Family Tree Preview

   
Maarten van STEENIS (STEENNIS) Elisabet van ZIJDERVELD
|||
Gijsbert van STEENIS (STEENNIS) 1792-1848