• Baptized February 8, 1784 - Hoogeveen, , , Drenthe, Nederland
  • Deceased November 3, 1861 - Rotterdam, , , Zuid-Holland, Nederland,aged 77 years old
  • Schipper

 Parents

 Siblings

 Notes

Individual Note

Hendrik is de tweede zoon van Geesje en Arend en is de tweede zoon die ze de naam Hendrik geven. Je zou verwachten dat dat is omdat de eerste zoon ondertussen is overleden maar nee, die leeft dan nog. Misschien is de reden dat zowel dat hij zowel van moederskant als van vaderskant een opa heeft die Hendrik heet. Nu hebben beide opa's ieder hun eigen vernoeming.

Hendrik wordt van beroep schipper en gezien de verschillende gemeentes waar zijn naam opduikt, zoals Rotterdam en Doesburg, is hij mogelijk een binnenvaartschipper. Hij heeft een (praam)schip met de naam De Twee Gebroeders. Hij trouwt drie keer. Opvallend is dat zijn eerste echtgenote, Janna, aan boord van dat schip overlijdt als het in de Leuvehaven van Rotterdam ligt en dat zijn tweede echtgenote, Jacobje, ook overlijdt aan boord van datzelfde schip in diezelfde haven.

Hendrik trouwt in december 1813 in Hoogeveen met JANNA PIETERS GIESEN (Ghijsen). Zij is gedoopt 17-10-1788 in Hoogeveen en is een docher van Pieter Gerrits Giesen en Femmigje Jans. Zij overlijdt in Rotterdam (onder de naam Janna Peters Giezen) in juli 1818 aan boord hun schip De Twee Gebroeders in de Leuvehaven.

Hendrik hertrouwt in juni 1819 in Hoogeveen met JACOBJE GEERST HULST (Jacoba Geerts Huls). Zij is weduwnaar van Albert Hendriks van Lier en is een dochter van Geert Jacobs Hulst en Roelofje Willems, gedoopt op 15-10-1780. Evenals Hendrik's eerste echtgenote overlijdt zij aan boord van het praamschip De Twee Gebroeders in de Leuvehaven van Rotterdam; dit is in februari 1837. Hendrik en Jacobje hebben dan Doesburg (GLD) als woonplaats.

Hendrik hertrouwt opnieuw in augustus 1837 in Doesburg (Gelderland) met JENNEKEN (Jennigje) HARBERS, dochter van Garrit Jans Harbers en Garritje Garritsen en geboren in Hummelo en Keppel in Gelderland. Zij is veel jonger dan Hendrik: hij is 53 en zij is 29 ten tijde van het huwelijk. Jenneken overleeft Hendrik die overlijdt in het Rotterdamse ziekenhuis aan de Coolsingel en zij overllijdt in het krankzinnigengesticht te Zutphen in oktober 1866.

Baptism

Gedoopt Hendrik, kind van Arent Hendr. Stoter en Geesje Hendr. Bosman. Gezindte is hervormd.

Death

Overleden Hendrik Stooter (77, zijnde geweest schipper), geboren te Hoogeveen, wonende te Rotterdam, overleden Coolsingen 15-323, laatst echtgenoot van Jennigje Albers, zoon van Arend Stooter en Geesje Bosman, beiden overleden te Hoogeveen.

Aangegeven door Franciscus Adrianus Molijn (31, bediende) en David Snell (24, bediende), beiden goede bekende van de overledene en wonende in het Stadsziekenhuis.

 Sources

  • Baptism: DTB Dopen Hoogeveen hervormd via Drents Archief
  • Death: Burgerlijke Stand Overlijden Rotterdam 1861 akte 3089 via Stadsarchief Rotterdam

  Photos and archival records

{{ media.title }}

{{ mediasCtrl.getTitle(media, true) }}
{{ media.date_translated }}

 Family Tree Preview

HENDRIK ARENDS STOTER JUDITH EVERTS †?1760  
|||
AREND HENDRIKS STOTER 1749-1826 GEESJE HENDRIKS BOSMAN 1753-1820
|||
Hendrik Arends Stoter 1784-1861